Μάθετε πώς διαχειριζόμαστε την πανδημία του Covid-19 κάνοντας κλικ
Η ένταξη σε ένα πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης για το παιδί σας είναι μια νέα εμπειρία που τουλάχιστον στην αρχή, έχει πολλές άγνωστες παραμέτρους για εσάς- όπως τα διαδικαστικά ή οικονομικά θέματα. Κάτι νέο και σχετικά άγνωστο μπορεί να μας προξενήσει αβεβαιότητα, άγχος, εκνευρισμό, συναισθήματα που μπορεί το παιδί να δει σε εμάς. Ακόμα, όταν σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των συζύγων για την ανάγκη λογοθεραπείας, αυτό μπορεί να προσθέσει επιπλέον βάρος στην εμπειρία.
Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλεί το ζήτημα και καταγράψτε τα. Εάν σας είναι δύσκολο, ξεκινήστε από τα γεγονότα και αναζητήστε τα συναισθήματα, όπως τα παραδείγματα παρακάτω.
Ο Γιώργος ακόμα δεν λέει πολλές λέξεις σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του και αυτό με κάνει να νιώθω ......................... (ανησυχία, άγχος, φόβο). Αυτό το νιώθω γιατί σκέφτομαι ότι μπορεί ................................... Αυτό επηρεάζει και εμένα γιατί ............................
Αυτό που με προβληματίζει με την Άννα είναι ότι .......................................... Έτσι μερικές φορές νιώθω .................................... γιατί .....................................
Είναι σημαντικό να τα γράψετε, ώστε να μπορέσετε να τα επεξεργαστείτε.
Αφού τα γράψετε ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι για αυτά! Αμφιβάλλετε για κάθε σκέψη αμφιβολίας και για κάθε συναίσθημα αποφασίστε τι θα κάνετε για να το αντιμετωπίσετε!
π.χ Ο λόγος του Αναστάση δεν έχει καθαρίσει ακόμα. Αυτό που προκαλεί άγχος μήπως μείνει πίσω από τα άλλα παιδιά και δυσκολευτεί όταν μεγαλώσει. Αυτό επηρεάζει και εμένα γιατί φοβάμαι ως μητέρα δεν κάνω κάτι καλά. ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ:
Ο λόγος του Αναστάση δεν έχει καθαρίσει ακόμα. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Δεν μπορώ να τα ξέρω όλα, θα ρωτήσω έναν λογοθεραπευτή.
Αυτό που προκαλεί άγχος μήπως μείνει πίσω από τα άλλα παιδιά και δυσκολευτεί όταν μεγαλώσει. Θα αντιμετωπίσω το άγχος μιλώντας με μια φίλη ή κάνοντας μια βόλτα. Δεν έχω μόνο εγώ την ευθύνη. Ήδη κάνω ενέργειας για να αντιμετωπίσω την δυσκολία του παιδιού μου.
Αυτό επηρεάζει και εμένα γιατί φοβάμαι ως μητέρα δεν κάνω κάτι καλά. Όλες οι μητέρες κάνουν λάθη. Επιτρέπω στον εαυτό μου να κάνει τουλάχιστον 4 λάθη την ημέρα. Θα δείξω με το παράδειγμά μου στο παιδί μου πως διορθώνουμε τα λάθη μας,.
Αν κάνατε το προηγούμενο βήμα είστε πλέον απελευθερωμένοι και ειλικρινείς με τον εαυτό σας, άρα έτοιμοι να μιλήστε με το παιδί σας. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας. Προσαρμόστε το λεξιλόγιό σας στην ηλικία του παιδιού.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-6 ετών) βρίσκονται στο στάδιο της προλογικής σκέψης δηλαδή -μεταξύ άλλων- συγχέουν την σχέση αίτιου-αποτελέσματος και δεν συγκρίνουν τον λόγο τους με τον λόγο των άλλων παιδιών.
Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας "θα πάμε σε έναν κύριο σαν την κυρία σου στο σχολείο που θα σε βοηθήσει να μιλάς. Έχει πολλά παιχνίδια και πηγαίνει και ο Κώστας από το σχολείο σου εκεί. "
Ακόμα μπορείτε να πάρετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι ή να προγραμματίσετε όταν τελειώσετε να πάτε μια βόλτα στην παιδική χαρά.
Τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (6-12 ετών) βρίσκονται στο στάδιο της συγκεκριμένης λογικής σκέψης δηλαδή -μεταξύ άλλων- τα παιδιά μπορούν να σκεφτούν πως τα βλέπουν οι άλλοι και συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομήλικους τους.
Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας "θα πάμε σε μια κυρία, σαν δασκάλα κάπως, που θα σε βοηθήσει να μαθαίνεις πιο εύκολα λέξεις και γράμματα. Σε αυτήν πάει και η Σοφία από την τάξη σου" 'η "Θα πάμε στον κύριο Γιώργο που θα παίξετε και θα μιλήστε για λέξεις".
Αν κρίνετε σκόπιμο εξοικειώστε το παιδί και τον εαυτό σας με εικόνες του χώρου ή του θεραπευτή από την ιστοσελίδα του κέντρου που θα πάτε.
Μην προσπαθήστε να προλάβετε συναισθήματα που νομίζετε ότι το παιδί έχει. Αφήστε το να μιλήσει, να σας πει πώς νιώθει.
Αποφύγετε λέξεις και φράσεις όπως "γιατρός", "για να μιλάς καλύτερα".
Για παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών, όπου κατά τον Piaget είναι στο στάδιο της τυπικής νόησης μια διαφορετική προσέγγιση μπορεί να είναι πιο ταιριαστή όπως:
¨Βλέπω ότι σε δυσκολεύουν τα μαθήματα/η ομιλία και θέλω να σε βοηθήσω, βρίσκοντας κάποιον που μπορεί να βοηθήσει και τους δυο να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Εσύ τι λες; ".
Διατηρείστε τη συζήτηση ανοιχτή ώστε και τα δυο μέρη να μοιραστούν συναισθήματα και πιθανές δυσκολίες στην πορεία. Θυμηθείτε ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες εσείς είναι ο τρόπος που θα μάθει το παιδί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του στο μέλλον. Ας είναι ένας τρόπος χωρίς κριτική και ανεύρεση ενόχων αλλά προσανατολισμένος στη λύση.
Κατά την πορεία της παρέμβασης είναι πιθανό να ανακύψει κούραση, άρνηση, ματαίωση και άλλα εμπόδια. Κρατείστε ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί και τον θεραπευτή σας ώστε τέτοια ζητήματα να επιλύονται πριν γίνουν εμπόδια στην πορεία του παιδιού σας.
Μια δυσκολία στην επικοινωνία είναι τις περισσότερες φορές αντιμετωπίσιμη και προσπελάσιμη , εάν την προσεγγίσετε σωστά, στηρίξτε το παιδί σας και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που εμπιστεύεστε. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή προβληματισμό, η ομάδα της Speechbox παραμένει στην διάθεσή σας.
Λεωνίδας Κοζυράκης, λογοθεραπευτής Bsc, Msc
*Περισσότερα για την ανάπτυξη των παιδιών μπορείτε να βρείτε στο Cole, M., & Cole, S. (2014). Η ανάπτυξη των παιδιών (No. IKEEBOOK-2015-104). Τυπωθήτω, Γιώργιος Δαρδανός.